Gostovanje u XI. zagrebačkoj gimnaziji

U sklopu sedmih Dana medijske pismenosti voditeljica projekta Ankica Šunjić Matković održala je 13. svibnja 2024. jednosatno prodavanje zainteresiranim učenicima XI. zagrebačke gimnazije, koja je zbog obnove svoje zgrade privremeno smještena u zgradi Tehničke škole u Palmotićevoj ulici. U ugodnoj i zgodi primjerenoj dvorani školske knjižnice učenici su kratko upoznati s našim projektom za provjeru informacija, a zatim su odslušali predavanje pod naslovom Što su dezinformacije i kako ih prepoznati? Posebna im je pozornost skrenuta na izvore informacija, osobito na umjetnu inteligenciju, Wikipediju ili pak tradicionalne izvore informacija (poput enciklopedijskih izdanja Leksikografskoga zavoda), gdje su na različitim primjerima mogli vidjeti sve prednosti i nedostatke svoga izbora. CroFacta zahvaljuje profesorici hrvatskoga jezika Sandri Gabrić Primorac na zainteresiranosti i organizaciji predavanja te prijateljskoj atmosferi ostaloga nastavnoga osoblja koje je nazočilo predavanju predvođeno ravnateljem Stjepanom Arnušem.

Prva radionica za novinare i medijske djelatnike

U prostorima Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža (LZMK) u ponedjeljak 26. veljače 2024. CroFacta je održala prvu od triju planiranih cjelodnevnih radionica za novinare i medijske djelatnike.

Cilj tih radionica jest upoznati novinare i druge medijske djelatnike s vrelima pouzdanih informacija o prijepornim temama hrvatske povijesti 19. i 20. st. te stručnjacima koji se tim temama bave, ali i navesti stručnjake da u javnom interesu izrazitije reagiraju na medijske dezinformacije, uključujući spremnije odazivanje na novinarske upite – uvodno je istaknula voditeljica projekta Ankica Šunjić Matković (LZMK). 

Prva radionica, pod nazivom Izvori (za provjeru) informacija i njihova pouzdanost, bavila se glavnim izvorima i pouzdanih i donekle upitnih informacija na općenitoj razini.